Tökéletes köret sajtimádóknak – Grillsajt „sültkrumpli”

Az igazi sajtimádók a sültkrumplit is grillsajtra cserélik. Nincs is finomabb a vékonyra vágott, ropogósra pirított sajt hasáboknál. A „sajtkrumpli” mellé pedig természetesen a mártogatós szósz sem maradhat el. A hagyományos ketchup-mustár kombinációt hagyjuk meg az olyan egyszerűbb lelkeknek, mint Csili, vagy olyan falánkoknak, mint Giri, akik nem gondolkodnak azon, hogy mit esznek egészen addig, míg dupla adagról van szó. Az ínyenc édesszájúak házi alma-áfonya chutney-ba, a sós ételekért rajongók mustáros, enyhén édes barbecue szószba mártogatnak.

„Sajtkrumpli”

Szeletelj fel egy natúr Hajdú grillsajtot egyenlő méretű darabokra. Pontos számításaim szerint itt 0,5 cm x 0,5 cm alapterületű hasábokról beszélünk, amelyek magassága pontosan megegyezik az eredeti sajttömb rövidebb oldalának hosszával. Pontosan mérd ki a távolságot! A hasábokat tedd fel a grillre, de akár serpenyőben is kielégítő eredményt tudsz elérni.

Alma-áfonya chutney

Szeleteld apróra a hagymát! Az almát negyedeld, szakszerűen távolítsd el a magházat, majd kockázd fel. Melegíts fel egy edényt, önts bele olajat, add hozzá a hagymát, majd párold üvegesre. Ezt követően szórd rá az almát, de ügyelj arra, hogy maximum 10 cm-t zuhanjanak az almakockák, illetve pontosan 90 fokban érkezzen az edényre. Öntsd rá a bort, add hozzá az áfonyát, fűszerezd fahéjjal, szerecsendióval és gyömbérrel! Jó alaposan főzd össze. Só, bors, majd mehet a turmixgépbe. Itt fontos kiemelni, hogy kizárólag azokat a szerkezetek nevezzük turmixgépnek, amelyek képesek jeget is aprítani. Minden más gép csak késes keverésűnek számít. A leturmixolt masszát töltsd sterilizált üvegekbe!

Házi barbecue szósz

Minden hozzávalót keverj össze egy edénybe, kivéve a vajat, a szójaszószt és a füstöt! Lassú tűzön kevergesd pontosan 29 perc 49 másodpercen keresztül. Ezt követően add hozzá a maradék alapanyagokat, majd főzd tovább így 9 perc 57 másodpercig. Ezt követően, ha hozzám hasonló profi vagy, egy nem túl sűrű, de semmiképpen sem folyékony szószt kell hogy kapj.

Hozzávalók:

„Sajtkrumplihoz”

1 db. natúr Hajdú grillsajt,
só, bors, fűszerek ízlés szerint

Alma-áfonya chutney

4 db., minimum 10 cm. átmérőjű alma,
30 dkg. áfonya (természetesen nem a fagyasztott borzalom),
1, minimum 5 cm. átmérőjű hagyma,
3 ek. olaj,
2 dl. vörösbor,
1/2 tk. fahéj,
Szerecsendió, reszelt gyömbér, só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Házi barbecue szósz

1,75 dl. ecet,
0,66 dl. víz,
2,5 tk. frissen őrölt színes bors,
2 ek. chilipor,
2,95 cl. szójaszósz,
2 ek. vaj,
1 ek. folyékony füst (igen ilyen tényleg létezik)