Sonkába csavart grillsajt, dinnyés-mentolos salátaágyon

Íme a nyári szezon kedvence, a prosciutto sonkába csavart Hajdú grillsajt, mézdinnyés-mentolos salátaágyon. Legalábbis azoknak biztos a kedvence lesz, akik értékelik a könnyed, frissítő és meghökkentő ízeket. Akik nem, azoknak irány Csili recept oldala, ahol igazi laktató receptötletekre lehet bukkanni, igaz, kissé „egyszerűbb” stílusban.

Figyelem! A recept a hozzám hasonló profiknak egyszerű és gyorsan elkészíthető, de pontos időzítést igényel, amitől semmilyen körülmények között sem javaslom, hogy eltérj.

1. lépés

Készíts elő minden hozzávalót, hogy kéznél legyenek, és ne keresgéléssel teljen az idő!

2. lépés

A kulcs a tökéletes grill-hőmérséklet megteremtése. Tárcsás vagy elektromos grill, vagy hasonló szerkezetek (ahol a hőmérséklet szabályozható) esetében ez a tökéletes közepes hőmérsékletet jelenti. Faszenes grill használata közben ez már nehezebb kérdés. A hússütésre alkalmas hőmérsékletnél egy fokkal alacsonyabb szükséges, de semmiképpen sem szabad hagyni kihűlni. Az aranyszabály, hogy a grillrács felett néhány centiméter távolságra helyezve a kezed maximum 3-4 másodperc után el kell venned, mielőtt elkezdene égetni. Ezt sajnos élesben nem tudtam tesztelni, mert a saját kezem sajtból van, ami elolvad. Tegyél rá a grillre két darab natúr Hajdú grillsajtot, majd mindkét oldalát 1-1 perc alatt pirítsd meg. 

3. lépés

A tűzről levett sajtot  tekerd bele prosciutto sonkába! Tedd vissza a grillre, de ezúttal alacsonyabb hőmérsékleten. Faszenes grillen ezt úgy tudod elérni, hogy kiteszed a szélére, vagy kétszintes grill esetében a felső szintre. Mindkét oldalát, összesen 4-5 perc alatt átsütöd.

4. lépés

Az igazi profik nem forgatnak feleslegesen, így bőven van időd előkészíteni a salátaágyat. A felszeletelt mézdinnyét vékony szeletekre vágva helyezd a tálba, majd tegyél hozzá mentalevelet, csilipaprikát, sót és borsot, olivaolajat és ecetet! Keverd össze az egészet alaposan, majd tálald!

5. lépés

Az átsült sajtot esztétikusan helyezd a salátaágyra! Tipp: amennyiben a tálaláskor a nap 45 fokos szögben világítja meg a tálat, sokkal impozánsabb, aranybarna hatást tudsz elérni.

Hozzávalók 6 fő részére:

2 db. Hajdú grillsajt – natúr ízesítésű,
12 szelet prosciutto sonka,
1 db. mézdinnye,
2 marék mentalevél,
2 tk. olivaolaj,
2 tk. ecet,
2 db. kaliforniai paprika,
fűszerek ízlés szerint,
őrölt csilipaprika ízlés szerint