A nyár ízei – grillsajtos caprese nyárson

Szia, itt ismét Giri, ismét egy csodálatos étellel, ami után élvezet lesz az emésztés gyönyöreiben mártózni órákon keresztül, a napsütötte teraszra kiterített napágyban. Először gondoltam, mint party-étel harangozom be, hiszen könnyen elkészíthető, több emberre is elég és nem igényel különösebb odafigyelést a fogyasztása. Én is szerveztem mellé egy házibulit, de miután megkóstoltam az első elkészült adagot gyorsan lefújtam a partyt, és a maradék nyársakat is én fogyasztottam el. Mármint csak a nyársra feltűzött csodákat, a nyársakat nem. Na nézzük!

1. lépés

A caprese olasz találmány (a legnagyszerűbb gasztro-ötletek fellegvára, köszi Olaszország): friss bazsalikom, paradicsom és mozzarella tökéletes házassága, de gondoltam kicsit újítok rajta és mozzarella helyett most grillsajt került bele.

2. lépés

Közepes lángon főzd a balzsamecetet 20 percig, vagy amíg körülbelül a felére nem csökken a mennyiség. Ezután vedd le a tűzről, takard le, és rakd félre. Tedd az olivaolajat az összenyomott fokhagymákkal egy serpenyőbe, majd főzd össze körülbelül 10 perc alatt. Az így kapott mennyei mannában forgasd meg a kenyérszeleteket, majd vágd őket kb. 2,5x2,5 cm-es kockákra.

3. lépés

Egy nyárs így nézzen ki: kenyér, kockára vágott grillsajt, paradicsom, bazsalikom, majd még egyszer ugyanez. Ez nehéz rész: már most nagyon guszta, még egy kicsit türelmesnek, erősnek kell maradnod (nálam eddigre elfogyott a hozzávalók java, nem tudtam türtőztetni magam). Ha maradt még az olivaolajas keverékből, akkor forgasd meg benne a nyársakat, szórd meg sóval, borssal, majd mehetnek a serpenyőbe! Grillezd őket kb. 4 percig, öntsd le őket a balzsamecettel és voilá, életed kajája! Jó étvágyat!

Hozzávalók:

2,5 dl. balzsamecet,
3,5 dl. extraszűz olivaolaj,
2 gerezd fokhagyma,
240 g. kenyér,
340 g. Hajdú grillsajt,
24 db. koktélparadicsom,
24 db. bazsalikomlevél,
só, frissen őrölt bors